
BADANIE
Naukowcy z Uniwersytetu w Aberystwyth (Walia) przebadali mężczyzn, którzy spożywali 100 gram gorzkiej czekolady (70% kakao) przed pedałowaniem na rowerze stacjonarnym przez 2,5 godziny w umiarkowanym tempie. Zmierzono badanym poziom glukozy we krwi i poziom insuliny,a także markery stresu oksydacyjnego
WYNIKI
Ogłoszono w 2011 w wydaniu European Journal of Nutrition, że kiedy badani spożyli gorzką czekoladę przed treningiem, to byli w stanie utrzymać ich poziom glukozy we krwi, mieli wyższy poziom insuliny i doświadczyli mniej stresu oksydacyjnego. Możliwość lepszego utrzymania poziomu glukozy we krwi oznacza, że będziesz miał więcej energii, aby utrzymać wysoką intensywność treningu. Wyższe poziomy insuliny mogą przyczynić się do lepszego wzrostu mięśni. Jednakże wyższe stężenie insuliny podczas treningu może ograniczyć spalanie tłuszczu. Więc jeśli głównym celem jest spalanie tłuszczu, dodaj czekoladę do shake’a potreningowego zamiast przed. Niższy stres oksydacyjny oznacza zwiększoną regenerację mięśni po treningu, co może prowadzić do większego wzrostu.
DAWKOWANIE
Dodaj 100 gram gorzkiej czekolady (co najmniej 70 % kakao) albo 1/4 szklanki kakao do twojego przed/po treningowego shake’a.